Les energies renovables a Catalunya: situació actual i reptes de futur

Jacint Enrich, Mar Reguant i Clàudia Serra exploren l’evolució de l’energia renovable a escala global i ens fan 5 cèntims sobre el funcionament del mercat elèctric i l’evolució que pateix gràcies a aquest tipus d’energia. Finalment, exposen els entrebancs que es troba el creixement de l’energia verda a Catalunya.

Quin ha sigut l’impacte de l’entrada de benzineres de baix cost a Catalunya?

Jordi Perdiguero i Valeria Bernardo analitzen l’impacte de la instal·lació de benzineres de baix cost a Catalunya sobre els preus dels carburants, especialment després de les mesures liberalitzadores de 2013, exploren en quins àmbits han tingut més efecte i proposen intervencions per promoure la instal·lació de nous operadors i incrementar el benestar dels consumidors.

Ocells de temporada: la temporalitat de la migració com a factor en la inserció social i econòmica dels migrants

José Antonio García-Barrero ens fa 5 cèntims sobre les migracions circulars i ens respon a la pregunta ‘Quin impacte ha tingut i té aquesta decisió migratòria sobre la inserció social dels migrants a les regions d’acollida?’ mitjançant un estudi sobre l’efecte d’aquesta tipologia migratòria a les Illes Balears durant el boom turístic espanyol dels anys seixanta i setanta.

La paradoxa del reciclatge: com els treballadors més essencials de Barcelona queden fora del sistema

El sistema de gestió de residus de Barcelona afronta una paradoxa: mentre el sector formal, que compta amb una inversió substancial, troba dificultats per assolir els objectius de reciclatge, els recicladors informals contribueixen significativament a aquests objectius sense reconeixement ni recompensa. Integrar aquests treballadors marginats en les polítiques formals de gestió de residus és crucial per a un futur sostenible. Federico Demaria, Daniele Vico i Julián Porras Bulla ens en fan 5 cèntims.

L’impacte de l’habitatge públic als barris: què en podem aprendre de l’experiència als Estats Units?

Hector Blanco ens fa 5 cèntims sobre habitatges públics i l’efecte que tenen als barris on es construeixen. Ens explica els diferents efectes segons el tipus de barri i els problemes que pot comportar la demolició d’habitatge públic, tot exemplificant-ho amb casos reals als Estats Units.

Com comunicar al públic l’evidència científica sobre polítiques socioeconòmiques. El cas del control de lloguers

Cristina López-Mayán, Isabel Busom i Jordi Brandts, mitjançant un experiment sobre la regulació dels preus del lloguer, ens fan 5 cèntims sobre l’efectivitat de les diferents maneres de comunicació d’informació i evidències científiques quan aquestes entren en conflicte amb percepcions o creences de la ciutadania.

Avaluació de polítiques públiques a partir de dades transaccionals: l’impacte de l’ajut extraordinari per a persones treballadores afectades per un ERTO

José García Montalvo i Oriol Aspachs ens fan 5 cèntims sobre els efectes de l’ajut extraordinari, establert per la Generalitat de Catalunya, durant la pandèmia de COVID-19, destinat als treballadors en ERTO, oferint entre 600 i 900 euros per compensar la pèrdua d’ingressos.