Broadband Internet and attitudes towards migrants: Evidence from Spain

Alessio Romarri and Marta Golin examine the impact of broadband Internet on attitudes towards migrants in Spain. They find that higher broadband Internet penetration improves natives’ knowledge about migrants, their attitudes towards the immigrant population, and leads to lower support for Spain’s right-wing party.

Quina és l’aportació de la mar a l’economia catalana?

En aquest treball Martín Alba i Susana Sáinz-Trápaga presenten els resultats principals de l’informe “L’economia blava a Catalunya” publicat recentment pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC). Combinant diferents fonts estadístiques i mètodes de ponderació, el treball permet dimensionar l’aportació econòmica dels sectors lligats a la mar a Catalunya en un 5,5% dels llocs de treball (gairebé 210.000 ocupats) i un 3,2% del valor afegit brut total generat a Catalunya. Amb aquestes dades Catalunya es posiciona com la setena economia amb més pes marítim de la UE.

Qui hi perd i qui hi guanya amb el turisme de masses?

Giacomo Ponzetto escriu sobre els efectes del turisme de masses a Barcelona des del punt de vista de l’aproximació al problema del cost social de Ronald Coase. Amb milers de comerços i de veïns, falta el mercat coasià dels drets i obligacions que garantiria l’eficiència en el sentit rigorós del primer teorema del benestar. Per a Ponzetto, l’equilibri entre les raons dels beneficiats i dels perjudicats pel turisme no pot deixar de ser una decisió política. Tot i això, l’anàlisi econòmica indica que és menys apropiat limitar el turisme en general, i més adient intervenir sobre els fenòmens específics, com ara l’incivisme, que més directament molesten els veïns.

L’efecte dels problemes de salut dels fills en les trajectòries laborals dels pares

Ana Costa-Ramón escriu sobre la relació entre salut dels fills i ingressos dels pares. Els efectes adversos d’un problema de salut en la trajectòria laboral d’un individu estan ben documentats. Tot i així, sabem molt menys sobre els possibles efectes (indirectes) de la salut dels fills en les carreres laborals dels pares. Per estudiar l’impacte causal de les malalties dels fills comparen famílies molt similars, però que experimenten el “xoc” en la salut dels fills en diferents moments del temps.

Orígens del conflicte entre elits: el regionalisme polític a Catalunya

Pau Vall-Prat analitza els orígens de la competició política entre elits a partir del cas català. Tot fent èmfasi en elements econòmics i polítics, presenta un apunt que explora els factors que van facilitar l’auge de la Lliga Regionalista a principi del segle xx i la consolidació d’un nou eix de competició política.

Economia, identitat i secessió. Una anàlisi global i alguna reflexió sobre el cas català

Xavier Cuadras Morató escriu una entrada sobre una investigació recent que pretén respondre la pregunta de si les tensions secessionistes que afecten molts països es poden explicar més aviat per les diferències de renda per capita entre els diferents territoris que els componen o, al contrari, cal recórrer a la persistència d’altres factors diferenciadors de tipus cultural o lingüístic.