La rentabilidad del tráfico de esclavos en Cuba durante la primera mitad del siglo XIX

La participació de comerciants catalans i espanyols en el tràfic d’esclaus és un tema poc conegut i relativament polèmic al nostre país. A partir d’un estudi recent, José Miguel Sanjuan-Marroquín i Martín Rodrigo-Alharilla calculen la rendibilitat econòmica del tràfic d’esclaus a la Cuba del s. XIX així com el seu impacte en l’economia insular.

La balança fiscal de Catalunya amb el sector públic central dels anys 2020 i 2021

Pere Bonet ens fa 5 cèntims sobre la balança fiscal de Catalunya, que s’obté a partir de la diferència entre la despesa que el sector públic central realitza en aquest territori i el volum d’ingressos detrets de Catalunya per finançar el conjunt de la despesa pública central. L’article recull l’última actualització i mostra l’evolució històrica.

La paradoxa del benefici

Joan Ribas Tur i Xavier Cuadras Morató repassen els arguments de “La paradoxa del benefici”, el llibre del professor Jan Eeckhout que s’acaba de traduir al català. Eeckhout analitza com la concentració empresarial, sobretot el poder de mercat de les grans empreses tecnològiques, amenaça l’economia al deprimir els salaris reals i fer augmentar la desigualtat, i discuteix quina mena de regulació pot atacar el problema.

La inflació és igual per a tothom?

Com és la cistella de consum de les llars catalanes? Quin impacte ha tingut l’increment de preus en el pressupost familiar? La inflació ha afectat a totes les llars de la mateixa manera? Maria Orriols analitza els resultats de l’Enquesta de pressupostos familiars, i constata que la inflació ha tingut una major incidència en els productes de primera necessitat i un efecte més sever en les llars més pobres.