Els autors de l’entrada d’avui ens expliquen que Catalunya té una taxa de NEET (joves que no treballen ni estudien) més alta que la mitjana europea. Recomanen fer més esforços per evitar l’abandonament escolar dels joves i ajudar-los a tornar a l’educació. Una transició eficient de l’escola a la feina és un factor clau per reduir el problema del joves NEET.
Urbanització i biodiversitat
En Jordi Jofre ens parla sobre com la urbanització, entesa com la concentració de la població en ciutats, afecta la biodiversitat d’un país. Per fer-ho, analitza la distribució geogràfica de les zones IBA (Important Bird Areas) i de les zones ZEPA (Zones d’Especial Protecció per a les Aus). Els resultats poden ser sorprenents: L’autor troba que la vida urbana contribueix a preservar la biodiversitat.
Inflació: el retorn d’una antiga maledicció
La inflació ha tornat, amb augments rècord de l’Índex de Preus al Consum, tant a Catalunya com a Espanya, com a l’Eurozona o els Estats Units. Més enllà de la conjuntura, la causa última s’ha de buscar en la injecció colossal de diners que han fet els bancs centrals en l’última dècada i que va anar transformant-se en demanda de béns i, tot seguit, en augment de preus.
Refugee Integration and the Key Role of Early Access to Labour Markets
The recent invasion of Ukraine has resulted in an enormous flow of refugees towards other European countries. Francesco Fasani argues that offering immediate education opportunities to the kids and labour market prospects to the mothers seem the top priorities in the policy response of hosting countries.
Mesurar l’impacte social i mediambiental de la renovació del parc d’edificis
d’habitatges urbans. Utopia o realitat?
A la UE els habitatges consumeixen el 40% de tota l’energia i generen el 36% de totes les emissions comunitàries de diòxid de carboni.
A Espanya hi ha un parc d’uns 24 milions d’habitatges, el 83% dels quals té més de 40 anys i el 50% han estat construïts abans del 1980. A Catalunya la situació no és gaire millor: el 60% del total d’edificis d’habitatges es varen construir abans del 1979.
En aquest article s’dentifiquen diverses metodologies que poden utilitzar-se per calcular l’impacte social i mediambiental de la rehabilitació d’edificis,
El compte de fluxos i la productivitat material de Catalunya
Els autors presenten el compte de fluxos de materials de Catalunya. Aquest compte, elaborat a Catalunya per l’Idescat, és essencial per poder facilitar els indicadors necessaris per al seguiment de l’Agenda 2030. El projecte suposa la primera aproximació d’una entitat territorial subestatal al càlcul del compte de fluxos materials, limitat, sistemàticament, pels dèficits d’informació en comerç interregional.