El rol de la llengua en els fluxos migratoris
Estudi del comportament del consumidor: Clau per a l’avaluació de nous sistemes de reciclatge
L’elecció dels mecanismes per a la recollida de residus municipals i les polítiques associades a la seva gestió en determinen l’eficiència ambiental, econòmica i social. En el marc del debat sobre l’adopció d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn, l’autora presenta evidència sobre la necessitat de ser cauts a l’hora d’avaluar polítiques públiques que depenen de l’actitud ciutadana.
Què podem aprendre d’un pla pilot per implementar la Renda Bàsica Universal?
Què podem aprendre d’un pla pilot per implementar la Renda Bàsica Universal? L’entrada d’avui de l’Andreu Arenas exposa una sèrie de motius pels quals un pla pilot no serà gaire útil per entendre i extrapolar els efectes que tindria una Renda Bàsica Universal (RBU) a Catalunya. L’autor ens explica com aquests motius i l’existència d’alternatives, suggereixen que els diners destinats a aquest pla pilot tindrien un retorn social més elevat si es destinessin a altres polítiques socials.
“Renovables sí, però així no?” – Anàlisi del marc legal d’implantació d’energies renovables i les seves principals crítiques
El marc legal de les energies renovables ha canviat darrerament per tal d’afavorir la descarbonització de Catalunya. Però també has suscitat crítiques per si s’està generant una bombolla, o si els projectes renovables s’estan concentrant en oligopolis o en pocs territoris. L’article analitza els impactes i si efectivament s’estan produint efectes no desitjats.
El salari mínim està endinsant-se en terrenys inexplorats
Arrel del Premi Nobel d’Economia d’aquest any, en aquesta entrada l’economista Miquel Puig ens parla del salari mínim i la seva relació amb l’ocupació. Posa de manifest la inconsistència del fonament teòric que vincula el salari mínim amb l’ocupació via la productivitat del treball i proposa que la mesura dels diferents salaris mínims es faci en relació amb la productivitat del treball, és a dir, al PIB per hora treballada. Això és el que argumenta al seu nou llibre titulat “Els salaris de la ira” (2021).
Petita i mitjana empresa: què representa a Catalunya?
L’anuari de la pime catalana proporciona estimacions detallades per dimensió i branques d’activitat. Aquesta entrada recull les xifres més destacades per al 2019: prop de 532.000 empreses micro, petites i mitjanes van generar 128.000 milions d’euros de VAB, el 62,7% del sector privat, i van representar el 68,6% de l’ocupació. La rendibilitat abans d’impostos d’aquestes empreses va superar el 10%, i un 30,1% dels ingressos va correspondre a generació de valor afegit. La capitalització i la solvència de les pimes eren elevades.