La forta expansió econòmica i demogràfica de la Comunitat de Madrid al llarg de les últimes dècades actua com a motor de l’economia espanyola però alhora aguditza els forts desequilibris territorials que aquesta pateix, drenant recursos des d’altres regions. Una sèrie d’aspectes d’ordre polític i institucional contribueixen a mantenir i perpetuar aquesta dinàmica.
Salut mental dels metges i metgesses durant la pandèmia de la COVID-19: una perspectiva internacional
Els resultats econòmicofinancers de l’empresa catalana
L’article parteix de les dades de la Central de Balanços per tal d’analitzar els resultats de les empreses no financeres durant la dècada 2010-2019, veure en quina situació han afrontat la crisi de la Covid-19, i apuntar què haurien de fer les empreses per tal de tenir la millor posició economicofinancera possible en el futur.
Dels efectes de la pandèmia sobre la desigualtat de gènere dins i fora de la llar.
Docència en línia i biaix de gènere
Seguretat laboral i immigració
La immigració i els seus possibles efectes sobre l’ocupació, la criminalitat o la salut continuen sent una preocupació important en molts països desenvolupats. En aquesta entrada, la Cristina Bellés Obrero i coautors analitzen l’efecte de les entrades i sortides de població immigrant sobre la seguretat en el lloc de treball.
Sobre l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona
L’ampliació de l’Aeroport de Barcelona és un dels grans temes actuals a Catalunya amb implicacions econòmiques i ambientals importants. Aquest article discuteix les possibilitats de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat de ser un aeroport de connexió internacional analitzant diferents opcions tècniques.
Taxació ambiental per petjada de carboni: una proposta
Cada país comptabilitza les seves emissions directes de gasos amb efecte d’hivernacle, però la petjada de carboni ha de considerar tot el cicle de vida d’un producte, i els consumidors haurien de fer-se responsables de l’impacte que generen. Així, seria lògic que els costos relacionats amb el canvi climàtic s’afegissin als de producció per tal de condicionar la competitivitat dels productes i generar incentius. En aquest context, l’article exemplifica com un producte consumit a Catalunya, amb matèries primeres importades, no està incloent tota la petjada de CO2.