Compensar (de veritat) les desigualtats dels centres educatius: una proposta de finançament per fórmula d’equitat

En aquesta entrada els autors proposen un nou finançament pels centres educatius a Catalunya que resolgui les desigualtats existents i incrementi l’equitat. Aquesta nova fórmula – anomenada la fórmula de l’equitat – s’alinea amb els models de finançament dels països de l’OCDE, és viable i facilita passar del debat generalista a la discussió específica de termes i condicions.

Política climàtica eficaç a Espanya, Catalunya i Barcelona

En aquest article, basat en una conferència a la Societat Catalana d’Economia, discuteixo la política climàtica ideal i, en aquest context, avaluo les polítiques climàtiques a tres nivells de govern a Espanya. Les polítiques actuals mostren poca consideració per l’eficàcia i la cobertura sistèmica. Els responsables polítics farien bé de confiar més en l’assessorament d’experts acadèmics sobre instruments reguladors i preus.

Estudi del comportament del consumidor: Clau per a l’avaluació de nous sistemes de reciclatge

L’elecció dels mecanismes per a la recollida de residus municipals i les polítiques associades a la seva gestió en determinen l’eficiència ambiental, econòmica i social. En el marc del debat sobre l’adopció d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn, l’autora presenta evidència sobre la necessitat de ser cauts a l’hora d’avaluar polítiques públiques que depenen de l’actitud ciutadana.

Què podem aprendre d’un pla pilot per implementar la Renda Bàsica Universal?

Què podem aprendre d’un pla pilot per implementar la Renda Bàsica Universal? L’entrada d’avui de l’Andreu Arenas exposa una sèrie de motius pels quals un pla pilot no serà gaire útil per entendre i extrapolar els efectes que tindria una Renda Bàsica Universal (RBU) a Catalunya. L’autor ens explica com aquests motius i l’existència d’alternatives, suggereixen que els diners destinats a aquest pla pilot tindrien un retorn social més elevat si es destinessin a altres polítiques socials.